Qleaniq
You are here: Home / Blog / Muizenkeutels? Waar(om) gaat het mis?

Muizenkeutels? Waar(om) gaat het mis?

Muizenkeutels? Waar(om) gaat het mis?

MaartjePaes 22 september 2016 0 comments
qleaniq - meuzenkeutels waarom gaat het mis?
22sep
0

Afgelopen zomer presenteerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de inspectieresultaten over de jaren 2013, 2014 en 2015. De inspecteurs controleren foodbedrijven onder andere op hygiëne en voedselveiligheid. Het aantal spoedsluitingen is gestegen van 2 in 2013 naar 25 in 2015. Het gaat in dit geval vooral om restaurants. Iedereen die met food werkt, weet hoe belangrijk goede hygiëne is. Waarom gaat het dan toch nog zo vaak mis?

Ook het aantal bedrijven dat onder verscherpt toezicht komt te staan is in drie jaar tijd gestegen van 350 naar 470. De stijging wordt verklaard, doordat de NVWA gerichter is gaan controleren op plekken waar de risico’s voor de voedselveiligheid het grootst zijn. De inspecteurs van de NVWA maken tijdens hun onaangekondigde bezoekjes heel wat mee. Zo vertelt inspecteur Carolien Sijnesael aan NRC[1], dat zij tijdens een inspectie weleens muizenkeutels aantrof op de snijplanken.
De NVWA onderscheidt ‘incidentele en structurele niet-nalevers’. Een foutje maken is menselijk, maar sommige bedrijven presteren voortdurend onder de maat. In een enkel geval kun je je afvragen of er sprake is van onwil. Gelukkig zijn er ook veel bedrijven die hun zaken wel goed op orde hebben.

Waar gaat het mis?

Volgens[2] docent Erik Meijer van het Dr. Nassau College in Assen zijn er nog te veel misstanden als het gaat om hygiëne in de horeca. In een reactie op het nieuws, dat er in 2015 acht restaurants uit Drenthe onder toezicht zijn gesteld, stelt hij dat de basis voor goede hygiëne in een goede opleiding ligt. Weten hoe je moet schoonmaken en hoe je op een veilige manier met voedsel om moet gaan, is volgens hem les één binnen iedere horeca-opleiding.

Voedselveiligheid

Het voorbeeld van de muizenkeutels op de snijplanken is natuurlijk een extreem geval. Tenminste, dat mogen we hopen. Andere problemen ontstaan bijvoorbeeld door het verkeerd opslaan en bewaren van voedsel. Eten wordt niet op de juiste temperatuur bewaard of wordt te lang bewaard. Hiervoor biedt een uitkomst. Door middel van (dag)labels kun je precies aangeven hoe lang je iets kunt bewaren. Verder is het belangrijk, dat je het voedsel altijd afgesloten bewaart, bijvoorbeeld door het af te dekken met folie.

Schoonmaken

Daarnaast worden keukens onvoldoende schoongemaakt. Vieze, vette afzuigkappen, stoffige tl-balken en schimmelplekken in de koelcel. Blijkbaar worden sommige plekjes ‘vergeten’. Een goed hygiëne- en schoonmaakplan is . Hierin staat nauwkeurig omschreven wie, wat, wanneer schoonmaakt.
Om bedrijven op weg te helpen zijn de Qleaniq® schoonmaakmiddelen vernoemd naar de toepassing. Op deze manier weet je precies welk schoonmaakmiddelen, je waarvoor moet gebruiken. Daarnaast leveren wij professionele poetsdoeken, gebaseerd op het HACCP-kleurensysteem en rollen poetspapier. Door het juiste gebruik van schoonmaakmiddelen en – materialen voorkom je kruisbesmetting.

Handen wassen
Handhygiëne is vanzelfsprekend binnen de hygiënecode. Toch blijkt het ook hier nog vaak mis te gaan. Mensen wassen hun handen niet lang genoeg, gebruiken geen zeep en/of drogen hun handen vluchtig af aan hun schort.  Fout, fout, fout. Om de handen echt bacterievrij te maken is het belangrijk, dat je minimaal 30 seconden je handen wast met voldoende water en zeep en vervolgens zorgvuldig afdroogt. Papieren handdoekjes zijn volgens diverse onderzoeken de meest hygiënische oplossing. Een goede dispenser, voor zowel de zeep als de handdoekjes mag hierbij niet ontbreken. Werk jij liever met handschoenen aan? Dat kan, maar ook dan geldt dat je handschoenen moet wassen en regelmatig moet vervangen.

Een goede opleiding, een duidelijk plan van aanpak en de juiste materialen moeten voorkomen dat foodbedrijven de hygiëneregels overtreden. Wij zijn geen onderwijsinstelling, maar voor de rest bieden wij een totaalpakket op het gebied van professionele hygiëne. Van advies en het gezamenlijk opstellen van een hygiëneplan tot het samenstellen van een hoogwaardig assortiment HACCP-artikelen. Deze artikelen vind je ook terug in onze webshop.

[1] https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/01/op-de-houten-plank-begint-de-schimmel-3479030-a1514244

[2] https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/112577/Hygiene-in-restaurants-begint-in-het-onderwijs

In Category : Qleanews

Comments are closed.