De vaatwasser hoef je nooit schoon te maken, in de vriezer gaan bacteriën dood en muntgeld zit vol bacteriën. Zijn deze schoonmaakweetjes waar of onwaar? Helpling, het bedrijf waar je online een schoonmaakhulp kunt boeken, stelde een lijst van hygiënemythes samen, die allemaal van tafel worden ‘gepoetst’. Wij zetten de onwaarheden op een rijtje.
- In de vriezer gaan bacteriën dood
In de vriezer wordt alleen het voortplantingsproces van bacteriën gestopt, bij een temperatuur van – 18 graden Celsius of lager. Eenmaal buiten de diepvries worden de bacteriën weer actief.
- Muntgeld en biljetten zitten vol met bacteriën
Geld gaat van hand tot hand en je hebt geen idee waar die handen allemaal ‘zijn geweest’. Een vies idee, maar testen wijzen uit, dat het koper in muntjes bacteriën doodt. Op biljetten schijnt het aantal ook wel mee te vallen, omdat het papier geen fijne leefomgeving is voor de bacteriën.
- De vaatwasmachine behoeft geen schoonmaakbeurt
Het lijkt zo logisch; als de vaat tijdens een wasprogramma schoon wordt, dan geldt dit ook voor de binnenkant van de machine. Onjuist! De vaatwasmachine is een ideale plek voor schimmel. Maak de machine daarom minimaal één keer per maand schoon.
- Handschoenen zijn hygiënischer dan handen wassen
Deze stelling is alleen juist, als de handschoenen goed (schoon en droog) bewaard worden en regelmatig worden gereinigd. En daar gaat het vaak mis. Handschoenen kunnen erg onhygiënisch zijn.
- Hoe meer zeep, hoe meer schoonmaakkracht
Het klinkt tegenstrijdig, maar zeep en wasmiddel zijn goede voedingsstoffen voor bacteriën. Het is daarom essentieel om zeepresten te verwijderen, door middel van goed spoelen en drogen. Hoe meer zeep je gebruikt, hoe groter de kans dat er resten achter blijven.
- Alle bacteriën zijn schadelijk voor mensen
We hebben bacteriën juist nodig om te leven. Er zitten een paar ‘kwajongens’ tussen, maar de meerderheid van de micro-organismen is ons gelukkig goedgezind.
- Snijplanken zijn een broeinest van bacteriën
Onjuist, mits je de snijplanken goed reinigt en aparte snijplanken gebruikt voor rauwe producten en groenten. In professionele keukens worden gekleurde kunststof snijplanken gebruikt, volgens de HACCP-normen. Zo staat rood voor rauw vlees en geel voor gevogelte. Ook voor thuisgebruik zijn de gekleurde snijplanken beschikbaar. Daarnaast kennen we allemaal de houten variant. Houten snijplanken zijn alleen toegestaan voor thuisgebruik. Het desinfecteren van houten snijplanken is lastiger, vanwege het poreuze oppervlakte. Ga je hier verkeerd mee om, dan klopt stelling zeven wel.
- De wc is de vieste plek in huis
Die gedachte is inmiddels achterhaald. Zo is de koelkast een veel grotere bron van bacteriën. En over de vaatdoekjes op het aanrecht maar te zwijgen.
- Je kunt dezelfde handdoek zonder problemen opnieuw gebruiken
Wie onze blog over handen wassen heeft gelezen, weet dat deze stelling onjuist is. Bacteriën gedijen goed op een vochtige handdoek. Gebruik een handdoek maximaal drie tot vijf keer en gooi hem dan in de was. Voor professionele keukens en openbare sanitaire ruimtes zijn papieren handdoekjes de beste oplossing.