Qleaniq
You are here: Home / Blog / De evolutie van de toiletruimte

De evolutie van de toiletruimte

De evolutie van de toiletruimte

MaartjePaes 25 april 2016 0 comments
de evolutie van de toiletruimte
25apr
0

Van een gat in de grond en een houten ‘kakhuis’ op het buitenterrein tot een volwaardige, sfeervolle ruimte. Het toilet kent een lange geschiedenis en kreeg door de jaren heen steeds meer ´aanzien´. Tegenwoordig draait de toiletruimte niet alleen om functionaliteit. Sfeer en beleving spelen eveneens een rol.

De eerste ‘toiletten’ dateren van rond 3.000 voor Christus. De toiletpotten waren gemaakt van bakstenen, met daarop een houten zitting. Het vuil werd in een put opgevangen. De toiletten stonden doorgaans op het buitentterrein of werden in de buitenmuur van het verblijf gebouwd.
Een ander historisch voorbeeld is de kakstoel, een houten stoel met een gat erin, met daaronder een pot met zand om de boel op te vangen. En wist je dat men in de negentiende eeuw op veel plaatsen met een strontkar langs de deuren ging, om de ontlasting op te halen? Op deze manier probeerde men de vervuiling van het drinkwater te voorkomen.

Publieke toiletten

In de Romeinse tijd zag je steeds meer openbare toiletten, verspreid door de stad. De toiletruimte was in die tijd vooral een sociale ontmoetingsplaats. De toiletten waren van hout of steen. Je kunt je deze toiletruimte het beste voorstellen als een lange plank of aaneengesloten stuk steen, met om de paar centimeter een gat erin. Geen tussenwandjes, geen privacy.  En om over de hygiëne maar te zwijgen.

Het spoeltoilet

In 1596 werd het spoeltoilet uitgevonden door John Harington. Het duurde echter nog vele jaren, voordat de toiletten konden doortrekken en er een oplossing kwam voor een hygiënische afvoer. Inmiddels zijn er toiletten in vele soorten en maten. We kennen allemaal de staande toiletpot en het hangtoilet.

Beleving

De toiletruimte is tegenwoordig veel meer dan puur een functionele ruimte. Er wordt ook aandacht besteed aan sfeer en beleving. Vooral in publieke toiletten krijgen deze elementen steeds meer de nadruk. De toiletruimte als het visitekaartje van je bedrijf of restaurant.
Beleving wordt allereerst bepaald door een schone en hygiënische aanblik van de ruimte. Ook in de wc-ruimte geldt: opgeruimd staat netjes. Voorkom daarom rondslingerende handdoekjes en zeepresten. Qleaniq levert luxe afvalbakken en diverse stijlvolle dispensers voor onder meer handdoekjes, zeep en toiletpapier. Uiteraard inclusief materialen. Daarnaast leveren wij schoonmaakmaterialen en reinigingsmiddelen.

Naast een breed productenaanbod, adviseren wij je graag bij een sfeervolle inrichting van de toiletruimte. Desgewenst zorgen wij ook voor de communicatie richting de eindgebruiker. Bijvoorbeeld voor het stimuleren van hygiënisch gedrag of het communiceren van promoties.

Wil jij ook een moderne toiletruimte, ingericht volgens de eisen van nu? Wij adviseren je graag.

Bron: https://www.eduboek.nl/Bezet_de_geschiedenis_van_het_toilet.pdf

 

In Category : Qleanews

Comments are closed.