Qleaniq
You are here: Home / Blog / Hoe is HACCP ontstaan?

Hoe is HACCP ontstaan?

Hoe is HACCP ontstaan?

MaartjePaes 10 maart 2016 0 comments
hoe is HACCP ontstaan?
10mrt
0

Iedereen die met voedsel werkt, is bekend met het begrip HACCP, maar hoe (en waarom) is HACCP ontstaan? Waar staat de afkorting eigenlijk voor en hoe werkt HACCP in de praktijk?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en houdt verband met de risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. HACCP is in de jaren zestig ontwikkeld op verzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Voor ruimtereizen is het belangrijk, dat voedsel lang houdbaar (en dus veilig) blijft.
Uiteindelijk kwam men tot de conclusie, dat een dergelijke norm niet alleen handig is voor ruimtereizen, maar voor de gehele mensheid. De (internationale) richtlijnen voor het streven naar veilige voedingsmiddelen zijn uiteindelijk vastgelegd in de Codex Alimentarius. De Codex is geen wetgeving, maar dient als leidraad voor het opstellen van de wetgeving omtrent voedselveiligheid.

Voor wie?

Een voedselveiligheidssysteem op basis van de HACCP-eisen, geldt voor iedereen die met voedingsmiddelen werkt. Van cateraar en snackbar tot slagerij en viswinkel. Voor verschillende branches is een hygiënecode opgesteld, als leidraad voor hygiënisch- en voedselveilig werken.

Inhoud HACCP

HACCP heeft betrekking op het complete productieproces van een bedrijf. In elke schakel worden de potentiële gevaren voor de voedselveiligheid in kaart gebracht. Per gevaar moet een bedrijf aangeven op welke manier de risico’s worden beheerst. De risico’s kunnen van allerlei aard zijn. Van de mogelijke aanwezigheid van gevaarlijke stoffen tot de aanwezigheid van botdeeltjes. HACCP is een preventief systeem en moet voorkomen dat er bedreigingen ontstaan voor de gezondheid van de consument.

Hygiëne

HACCP en hygiëne zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het Qleaniq assortiment bestaat uit diverse hygiëneartikelen, zoals poetspapier en handdoekjes, en schoonmaakartikelen, zoals werkdoeken gebaseerd op het HACCP-kleurensysteem. Wij adviseren je graag over de samenstelling van een compleet assortiment HACCP-producten, zodat jij werkt volgens de juiste hygiënestandaard.

ISSA/INTERCLEAN: dé hygiëne beurs

Van 10 tot en met 13 mei vindt in Amsterdam de ISSA/INTERCLEAN plaats. Tijdens deze beurs presenteren meer dan 750 exposanten producten en oplossingen voor de professionele schoonmaak en hygiëne. Ook Van der Windt Verpakking is vertegenwoordigd en zij introduceren tijdens de ISSA/INTERCLEAN het merk Comfort®. Het assortiment bestaat uit verscheidene HACCP-producten, zoals handschoenen, overjassen, schoen- en mouwovertrekken, schorten en baretten.

Bron:
https://www.haccpdirect.nl/veelgestelde-vragen/hoe-is-haccp-ontstaan

In Category : Qleanews

Comments are closed.