Qleaniq
You are here: Home / Blog / Hoe kun je een voedselinfectie voorkomen?

Hoe kun je een voedselinfectie voorkomen?

Hoe kun je een voedselinfectie voorkomen?

MaartjePaes 7 april 2016 0 comments
hoe kun je een voedselinfectie voorkomen
07apr
0

Hygiëne is één van de belangrijkste aandachtspunten in de voedingsmiddelenindustrie. In elke schakel van de keten liggen ziekteverwekkers op de loer. Hoe zorg je dat deze ziekteverwekkers geen kans krijgen? Wij bespreken een aantal hygiënemaatregelen.

Handen wassen

Goede hygiëne begint met schone handen. Was daarom altijd je handen, voordat je aan de slag gaat met het bereiden van eten. Maar ook tussendoor, bijvoorbeeld wanneer je handen in contact zijn geweest met rauw voedsel. En natuurlijk na elk toiletbezoek.

Beschermende kleding

Draag beschermende kleding, zoals handschoenen, een baret en een schort. Let wel: ook handschoenen moet je wassen of vervangen, wanneer je in aanraking komt met verschillende producten.

Scheiden

Voorkom dat bereid voedsel in contact komt met rauw voedsel. In professionele keukens worden gekleurde snijplanken gebruikt volgens de HACCP kleurcodering. De kleur geeft aan, waar de snijplank voor gebruikt mag worden. Zo is rood bedoeld voor rauw vlees en geel voor gevogelte.

Koelen

Bewaar bederfelijk eten in de koelkast (bij een temperatuur van 4oC). Eén uur buiten de koelkast betekent een dag minder houdbaar. En twee uur buiten de koelkast, is volgens het Voedingscentrum al te lang. Het eten is dan niet meer te vertrouwen, zelfs niet na verhitting.

Geef bederfelijke producten bij voorkeur mee in een koeltas. Een ander belangrijk hulpmiddel bij het correct bewaren van voedsel, zijn HACCP labels, zoals veiligheidsetiketten en daglabels. Kijken we naar de logistieke schakel, dan worden bederfelijke producten doorgaans onder gekoelde omstandigheden vervoerd. Nu consumenten steeds vaker vers voedsel via internet bestellen, komen er ook speciale gekoelde verzendverpakkingen op de markt.

Voorlichting en informatie

Wanneer je weet hoe je een product moet bewaren en bereiden voorkom je (kruis)besmetting. Voor de professionele keuken gelden hygiënecodes. Consumenten worden geïnformeerd via de verpakking van het product. Vermeld het bewaaradvies en geef duidelijk aan hoe het product bereid moet worden.

In Category : Qleanews

Comments are closed.