Qleaniq
You are here: Home / Blog / Hygiëne: 10 dingen die je niet met anderen wil delen

Hygiëne: 10 dingen die je niet met anderen wil delen

Hygiëne: 10 dingen die je niet met anderen wil delen

onsweb 1 februari 2015 0 comments
hygiëne-tien-dingen-die-je-niet-met-anderen-wil-delen
01feb
0

Tegenwoordig zijn we vaak bezig met hygiëne. Soms zelfs te vaak, zo bleek uit onderzoeken die onder andere het toenemende aantal allergieën en de obesitasepidemie toeschreven aan onze properheid. Toch is het in sommige gevallen wel noodzakelijk om jezelf te beschermen tegen microben en bacteriën.  Wij zetten tien dingen op een rijtje die je liever niet met anderen wilt delen.

1. Stuk zeep

Ondanks het wijdverspreide idee dat een stuk zeep zichzelf op een of andere manier reinigt, wordt toch aangeraden om een vast stuk zeep niet te delen of te kiezen voor vloeibare zeep. Volgens een studie uit 2006 kan de zeep immers wel degelijk bacteriën overbrengen. Dat komt wellicht omdat de stukken zeep niet helemaal opdrogen tussen de verschillende gebruiken, vooral onderaan. Dat leidt tot de opstapeling van bacteriën en schimmels die overgedragen kunnen worden van persoon tot persoon.

2. Hoedjes, helmen, kammen en borstels

Hoofddeksels zijn een duidelijke schuldige in de verspreiding van hoofdluizen, maar ook het in contact komen met de lakens of kussens van de besmette persoon is gevaarlijk.

3. Antitranspirant (soort deodorant)

De vieze geur van zweet komt van de bacteriën die het zweet op je huid afbreken. Deodorant heeft daarom bepaalde antibacteriële eigenschappen die de stank afremmen voor hij begint. Antitranspiranten daarentegen verminderen enkel de transpiratie en hebben niet dezelfde bacteriedodende krachten.

Als je een roller deelt met iemand anders, kan je microbes, bacteriën en schimmels aan elkaar doorgeven. Stop daar dus mee, of kies voor een spray.

4. Nagelknippers en vijlen

Als je nagelriemen te ver naar achteren geduwd worden of er eelt wordt verwijderd, kan je kleine sneetjes in je huid hebben. Dat zijn perfecte openingen voor bacteriën, schimmels en virussen, die uitgewisseld worden als de instrumenten niet goed schoongemaakt worden. Hepatitis C, stafylokokbesmettingen en wratten kunnen zich zo makkelijk verspreiden.

5. Make-up

Als je weet dat je vriendin een infectie heeft, zoals een koortslip of een bindvliesontsteking, dan hou je je lippenstift en mascara beter voor jezelf. In andere gevallen is het wel vrij veilig om ze uit te lenen, omdat de meeste cosmetica conserveringsmiddelen bevatten die bacteriën moeten doden.

6. Scheermesjes

Je mag nooit iets delen dat kan zorgen voor het contact met het bloed van iemand anders. Het scheren kan zorgen voor kleine kerfjes in de huid, waardoor virussen en bacteriën van op de mesjes in je bloedbaan kunnen terechtkomen.

7. Drankjes

Het delen van een waterflesje of een glas kan leiden tot het uitwisselen van speeksel, en dat kan gevaarlijk zijn. De bacteriën die leiden tot een verkoudheid, keelontsteking, herpes, klierkoorts, de bof en zelfs een hersenvliesontsteking kunnen uitgewisseld worden via een schijnbaar onschadelijk slokje. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je nooit mag delen: in de meeste gevallen zal er niks gebeuren.

8. Tandenborstel

Een tandenborstel delen is geen goed idee, aangezien je er makkelijk infecties mee kunt doorgeven. Zeker als je tanden of tandvlees lichtjes bloeden bij het poetsen, is het gevaarlijk.

9. Oorringen

Als je een oorring door je gaatje steekt, dan kan je een kleine inkeping maken in je huid, waardoor virussen van de vorige drager in je bloedstroom kunnen belanden. Bij de meeste mensen gebeurt dat echter niet, maar het schoonmaken van je juwelen is geen overbodige luxe.

10. Koptelefoon

Volgens een onderzoek uit 2008 zorgt veelvuldig gebruik van een oortelefoon voor meer bacteriën in je oren. Die kunnen zich verspreiden naar het oor van iemand anders als je de koptelefoon deelt. Vermijd dat dus, of reinig ze tenminste eerst. Dat is iets dat je sowieso vaker moet doen.

(Door: Lien Buyck)

In Category : Qleanews

Comments are closed.