Voor veel bedrijven is een schoonmaak- en/of hygiëneplan verplicht. De juiste beschermingsmiddelen zijn hierbij van groot belang. Handschoenen zijn de meest voorgeschreven beschermingsmiddelen bij professionele schoonmaak en hygiëne. Andere beschermingsmiddelen zijn bijvoorbeeld baretten, overalls en schoenovertrekken.
Vaak zijn de handschoenen bedoeld, om de gebruiker te beschermen tegen de gevaarlijke eigenschappen van het reinigingsproduct. Sommige handschoenen bieden tevens bescherming bij langdurig contact met water. De gebruiker voorkomt bovendien, dat zijn handen in contact komen met het vuil. Er bestaan veel verschillende soorten handschoenen. De mate waarin een handschoen geschikt is voor een specifieke toepassing, hangt af van de materiaalsoort en de doorbraaktijd.
Handschoenen en food
Daarnaast bieden handschoenen bescherming bij het bewerken en bereiden van voedsel. Risico’s zoals het overbrengen van bacteriën, schimmels, virussen en besmettingen worden tot een minimum beperkt. Hierbij is een correct gebruik van de handschoenen overigens essentieel. Wanneer handschoenen voor verschillende bereidingen worden gebruikt, bestaat alsnog het risico op kruisbesmetting. Het is daarom belangrijk om de handschoenen regelmatig te vervangen.
Ook het uitrekken van handschoenen vraagt om de nodige aandacht. Het advies is, om altijd eerst je handschoenen te wassen, alvorens deze uit te trekken. Zo voorkom je, dat je met je blote hand alsnog in contact komt met het vuil of de bacteriën die op de handschoen zijn achtergebleven.
Schoonmaakmiddelen
Goede hygiëne staat of valt met de juiste, hoogwaardige producten. Naast beschermende kleding zijn bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen en -materialen opgenomen in het HACCP plan. In het plan staat nauwkeurig omschreven welke schoonmaakmiddelen voor welke ruimte worden gebruikt. Schoonmaakmaterialen, zoals sponzen en werkdoeken, zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, afgestemd op de HACCP kleurcodering. Het is handig om aan elke specifieke ruimte een kleur toe te wijzen. Op deze manier wordt kruisbesmetting tot een minimum beperkt.
Kortom, schoonmaken is geen kwestie van ‘handschoenen aan en gaan’. Je moet met veel verschillende factoren rekening houden. Kun jij wel wat advies gebruiken? Neem contact op met onze hygiënespecialist Hans Swaneveld. Mail naar: hans.swaneveld@qleaniq.com of bel: 06 5109 2339.