Qleaniq
You are here: Home / Blog / Schijt aan hygiëne

Schijt aan hygiëne

Schijt aan hygiëne

MaartjePaes 10 oktober 2016 0 comments
qleaniq: schijt aan hygiene
10okt
0

Een vies toilet leidt tot veel ergernis, ook op kantoor. Uit onderzoek naar de waardering van toiletgelegenheden op het werk[1], blijkt dat de helft van het personeel het kantoortoilet liever vermijdt. Vieze luchtjes, remsporen in de pot en een natte wc-bril. En over collega’s die ‘vergeten’ om hun handen te wassen na een toiletbezoek nog maar te zwijgen. Waar zijn de goede manieren gebleven? Daar lijkt men schijt aan te hebben.

De (vieze) feiten

Maar liefst 60% procent van de vrouwen en 50% procent van de mannen stelt een bezoek aan de wc liever uit tot thuis. 16% procent van de medewerkers vermijdt het toilet daadwerkelijk.[1] Uit een ander onderzoek[2] blijkt, dat één op de drie werknemers ontevreden is over de hygiëne van het kantoortoilet. “Zij vinden dat collega’s de wc’s vies achterlaten en dat er vaker een doekje over de bril mag.”
Een vieze wc is vervelend, maar het idee dat sommige collega’s hun handen niet (goed) wassen na een toiletbezoek is misschien nog wel erger. Veel medewerkers wassen hun handen niet met zeep (62% van de mannen en 40% van de vrouwen)[3]. Bacteriën en andere ‘ranzigheden’ verhuizen mee naar de werkplek. Een gemiddeld bureau bevat 400 keer meer bacteriën dan een toiletbril.
Andere ergernissen zijn het ontbreken van toiletpapier en zeep.

Goede manieren?

Er is toch niemand, die zit te wachten op een confrontatie met de remsporen van zijn of haar voorganger? Maar ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet hij dat ook een andere niet’ gaat niet op. Of nog zo’n klassieker die vergeten lijkt: ‘Denk niet bij het laatste vel, wie na mij komt, die redt het wel’. De viespeuken hebben blijkbaar schijt aan hun collega’s. En aan hun relaties, want bedenk: de toiletruimte is een belangrijk visitekaartje. Met een vieze wc maak je absoluut geen professionele indruk.

Schoon gedrag stimuleren

Goede communicatie is essentieel om schoon en hygiënisch gedrag te stimuleren. Maar zogenaamde poepmailtjes en tegeltjeswijsheden op de wc-deur lijken niet te werken. Je moet zorgen voor een aansprekende boodschap, zonder een naar luchtje weliswaar. Wees creatief.
Sfeer en aankleding zijn eveneens bepalend. Een nette ruimte lokt net gedrag uit, zo blijkt uit verschillende onderzoeken naar gedragsbeïnvloeding. Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van voorzieningen, zoals afvalbakken, praktische zeepdispensers, toiletbrilreinigers en handdoekdispensers. Door de gebruiker van alle gemakken te voorzien, stimuleer je schoon gedrag.
Qleaniq® biedt een totaalassortiment op het gebied van toilethygiëne. Wens je meer informatie over onze producten of een vrijblijvend advies over een hygiënische en sfeervolle inrichting van de toiletruimte? Neem contact op met Hans Swaneveld via hans.swaneveld@qleaniq.com of
06-51092339.

[1] https://www.werken20.nl/nieuws-over-nieuwe-werken/productiviteit/38072/helft-personeel-gaat-liever-niet-naar-toilet-op-kantoor/
[2] https://www.nu.nl/werk-en-prive/4184526/drie-werknemers-kampt-met-vies-toilet-kantoor.html
[3] https://www.rtvnh.nl/nieuws/172508/helft-van-je-collegas-wast-handen-niet-na-wc-bezoek

In Category : Qleanews

Comments are closed.