Je schoenen uittrekken bij de voordeur. In diverse landen is het de gewoonste zaak van de wereld. In Thailand is het zelfs gebruikelijk om in winkels en restaurants je schoenen uit te trekken. Meestal ligt hieraan een religieuze of culturele overweging ten grondslag. Hygiëne (reiniging) is in veel religies een belangrijk thema. Maar ook dichterbij huis, zoals in Zweden, moet je je schoenen uit in huis. Waarom? Wij geven je een aantal redenen:
Schoenen zijn vuil
Een open deur, maar ga eens na wat je allemaal via je schoenen naar binnen loopt. Heb je juist een bezoek gebracht aan een openbaar toilet? Of wat denk je van een bezoek aan een festival? Precies, je wilt niet weten hoeveel vuil er aan je schoenzolen kleeft. Zand, modder of misschien een verdwaalde hondenrol. Jakkes!
Broedplek voor bacteriën
Uit een onderzoek van de universiteit van Arizona* blijkt, dat schoenen een broedplaats voor bacteriën zijn. De onderzoekers constateerden dat er gemiddeld maar liefst 421.000 bacteriën op schoenen zitten, waaronder de beruchte (ziekmakende) E.Coli bacterie. De gemiddelde schoen is viezer dan een toiletbril.
Giftige stoffen
Het schijnt zelfs zo te zijn dat we via onze schoenen giftige stoffen mee naar binnen nemen. Sommige oppervlakten worden behandeld met chemicaliën. Denk aan een grasveld of een asfaltweg.
De oplossing?
Je kunt medewerkers natuurlijk pantoffels aanbieden en bezoekers verplichten om hun schoenen uit te trekken. Maar zo’n vaart zal het in ons land niet lopen. Uit onderzoek van Van der Heijden vloeren, in samenwerking met Novio Research, blijkt dat slechts 10% van de Nederlandse bevolking hun bezoekers vraagt om de schoenen uit te trekken bij het betreden van de woning. Het verzoek om schoenen uit te trekken, wordt bovendien vaak als ongastvrij ervaren.
Er zijn slechts enkele restaurants in Nederland waar je je schoenen uit moet trekken. Dit zijn vaak traditionele Japanse restaurants, waar je kunt dineren in een Tatami kamer. Schoenen uitrekken is hier onderdeel van de beleving.
Een andere oplossing is het gebruik van schoenovertrekken. Toegegeven, voor bezoekers van je winkel of restaurant niet de meest charmante oplossing. Schoenovertrekken (of: overschoenen) worden vaak gebruikt in ziekenhuizen, zwembaden, kinderdagverblijven en in de voedselverwerkende industrie. Schoenovertrekken zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, als onderdeel van een compleet assortiment persoonlijke hygiëne- en beschermmiddelen.
*Bron: https://www.buzzhearts.com/nl/blog/je-zou-thuis-geen-schoenen-moeten-dragen-hier-vertellen-we-nu-waarom/694/?rd=n