Qleaniq
You are here: Home / Blog / Schoonmaak & hygiëne: soorten vuil en reiniging

Schoonmaak & hygiëne: soorten vuil en reiniging

Schoonmaak & hygiëne: soorten vuil en reiniging

MaartjePaes 27 juni 2016 0 comments
schoonmaak en hygiëne: soorten vuil en reiniging
27jun
0

Er worden drie soorten vuil onderscheiden: droog, aangehecht en onzichtbaar vuil. Elk soort vuil moet op een andere manier worden schoongemaakt. Welk schoonmaakmiddel en welke methode gebruik je bij welk soort vuil? De keuze die je maakt is mede afhankelijk van het object dat moet worden schoongemaakt. Een houten vloer bijvoorbeeld, vraagt om een andere behandeling dan een betonvloer. Wij geven je een aantal tips.

Droog vuil

Bij droog vuil denk je in de eerste instantie aan stof, maar ook zand, grind en bijvoorbeeld meel worden gerekend tot de categorie ‘droog vuil’. Er zijn verschillende manieren om droog vuil te verwijderen, zoals stoffen, stofzuigen en wissen. Bij het afnemen of wissen van stof gebruik je bij voorkeur een stofbindende of licht vochtige doek. Hiermee voorkom je dat het stof in de lucht wordt verspreid. Voor droog vuil heb je geen reinigingsmiddel nodig.

Aangehecht vuil

Voor aangehecht vuil heb je doorgaans (warm) water in combinatie met een geconcentreerd schoonmaakmiddel nodig of een kant-en-klare spray. De meest gebruikte schoonmaakmethodes voor nat reinigen zijn bijvoorbeeld dweilen en soppen. Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen voor uiteenlopende toepassingen. Om er zeker van te zijn dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt, zijn de Qleaniq® schoonmaakmiddelen vernoemd naar de toepassing. Zo bieden wij onder andere een keukenontvetter, vloerreiniger, oven- en grillreiniger en interieurreiniger.

Onzichtbaar vuil

Onzichtbaar vuil is met het blote oog niet zichtbaar. Dit zijn bacteriën en schimmels. Helaas komen deze micro-organismen erg vaak voor. Van toiletbril tot deurkruk en snijplank, al deze voorwerpen moeten regelmatig (of soms zelfs na elk gebruik) worden gedesinfecteerd. Er bestaan verschillende desinfectiematerialen. Niet elk desinfectiemateriaal is geschikt voor het reinigen van producten die in contact komen met voedsel. Daarnaast zijn sommige ontsmettingsmiddelen schadelijk voor mens en milieu en is het raadzaam om beschermende kleding te dragen. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing.
En vergeet niet om de schoonmaakmaterialen zelf regelmatig te reinigen. Gebruikte doekjes bijvoorbeeld, zijn een bron van bacteriën. Qleaniq® biedt wasbare professionele poetsdoeken in verschillende kleuren, als onderdeel van een HACCP-kleurensysteem. Een andere optie is het gebruik van poetspapier.

Hygiëne- en schoonmaakplan

Bij schoonmaken is het belangrijk dat je werkt van schoon naar vuil, van hoog naar laag en van droog naar nat. Op deze manier voorkom je kruisbevuiling en/of -besmetting. Leg de werkvolgorde vast in een hygiëne- en schoonmaakplan. De hygiëne experts van Qleaniq® adviseren je graag. Neem contact op voor een maatwerk advies of bekijk alvast onze keukenhygiëneplanner en geef vuil geen enkele kans!

In Category : Qleanews

Comments are closed.