Qleaniq
You are here: Home / Blog / Tijdsdruk, gebrek aan kennis en focus gevaar voor hygiëne zorginstellingen

Tijdsdruk, gebrek aan kennis en focus gevaar voor hygiëne zorginstellingen

Tijdsdruk, gebrek aan kennis en focus gevaar voor hygiëne zorginstellingen

MaartjePaes 3 november 2015 0 comments
03nov
0

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek al dat De hygiëne in zorginstellingen scoort een onvoldoende zo toonde onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg aanscoort. De belangrijkste oorzaken voor dit probleem zijn tijdsdruk op de afdeling, te weinig kennis, bezuinigingen, het niet serieus nemen van handhygiëne en de overdracht van schoonmaaktaken naar zorgmedewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Gom ZorgSupport onder 400 facilitaire professionals in de zorg.

Van de respondenten geeft iets meer dan de helft aan dat zorginstellingen de focus te eenzijdig leggen op gastvrijheid en beleving en te weinig op de technische kwaliteit van de schoonmaak. Iets meer dan 30 procent van de respondenten is het hier niet mee eens.

Aandacht

De aandacht voor hygiëne en infectiepreventie binnen de eigen organisatie is de afgelopen 3 jaar bij 73 procent van de instellingen toegenomen. Opvallend is dat toch nog een kleine 5 procent aangeeft dat de aandacht voor dit onderwerp juist is verminderd. Bij 20 procent is de aandacht gelijk gebleven. Van de facilitair verantwoordelijken binnen de zorginstellingen vindt 79 procent dat zij voldoende zijn betrokken bij het bepalen van het hygiëne en infectiepreventiebeleid. Een op de vijf zou graag meer betrokken willen worden bij dit onderwerp.

Op de hoogte

Op de vraag of de schoonmakers voldoende op de hoogte zijn wat van hen wordt verwacht op het gebied van hygiëne en infectiepreventie, van zowel eigen dienst als uitbesteed, is 60 procent van de facilitaire verantwoordelijken van mening dat de schoonmakers (ruim) voldoende op de hoogte zijn. 28 procent is van mening dat dit aspect nog wel verbetering behoeft, 9 procent vindt de kennis van de schoonmaakmedewerkers zelfs onvoldoende.

Bron: Facility Management Magazine

In Category : Geen categorie

Comments are closed.