Qleaniq
You are here: Home / Blog / Toiletteren in het buitenland

Toiletteren in het buitenland

Toiletteren in het buitenland

MaartjePaes 14 januari 2016 0 comments
14jan
0

In China schijnt men graag ‘gezellig’ samen naar de wc te gaan, terwijl men in Japan juist erg gesteld is op privacy. Wij presenteren een aantal, soms verbazingwekkende, buitenlandse toilet-gewoontes.

Vegen met de hand

Toiletpapier is prijzig, zeker voor de armere bevolking in India. Hier is het dan ook heel normaal om je billen af te vegen met je linkerhand en een plens water. Wij Hollanders gruwelen bij dit idee, maar je bibs schijnt een stuk schoner te zijn na een goede ‘handdruk’ en wat water. Er blijven geen restjes achter. Nu maar hopen dat er dan wel goede voorzieningen zijn met het oog op handhygiëne.

Hurken en gaan

Je hebt ze vast weleens tijdens een vakantie gezien: van die gaten in de grond waar je boven moet hurken. De ‘moderne’ versies geven precies aan, waar je je voeten moet plaatsen. Fijn, dan weet je in ieder geval dat je goed mikt. Je komt dit vooral tegen in Zuid-Amerika, maar ook in delen van Zuid-Europa komen we het hurktoilet nog vaak tegen. In deze contreien is het overigens ook vaak gebruikelijk om wc-papier niet in het toilet te deponeren, vanwege de kans op verstopping.

Open lucht

In armere landen moeten mensen hun behoefte vaak in de open lucht doen. Wist je dat in Uganda slechts zeven op de tien huizen zijn voorzien van wc? En wasfaciliteiten zijn er vaak al helemaal niet. Het is niet verwonderlijk dat ziektes, zoals diarree, zich hier razendsnel kunnen verspreiden. Buiten je behoefte doen alla, maar we weten inmiddels hoe belangrijk een goede handhygiëne is.

Uitersten

In China kun je een beetje privacy wel vergeten. Openbare toiletten bevinden zich vaak in een grote ruimte, zonder deuren en muren en vlak naast elkaar. In Japan is men juist erg gesteld op privacy. In de openbare toiletten is doorgaans een zogenaamde otohime aanwezig. Dit is een apparaat dat het geluid van onze plas- en poepproductie moet overstemmen.  Er bestaan zelfs varianten die ook de strijd aangaan met vieze luchtjes. In Japan worden tevens toiletslippers gebruikt, voornamelijk binnenshuis.

Spoelen

In landen zoals Italië en Portugal zie je vaak een bidet staan naast het toilet. Na het gebruik van toiletpapier spoelt men de boel nog even extra schoon. In dit geval zonder hierbij de hand te gebruiken.

De voorbeelden zijn misschien lachwekkend, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat veel van deze toilet-gewoontes voortkomen uit jarenlange traditie of nood. Het is maar wat je gewend bent, maar het feit blijft: hoe je ook plast of poept, handen wassen zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Want hoe schoon en comfortabel het kleinste kamertje ook is, als je je handen niet wast ben je een bron van bacteriën.

Bron: Zoover

In Category : Geen categorie

Comments are closed.