Qleaniq
You are here: Home / Blog / Weg met handdrogers: papieren doekjes meest hygiënisch

Weg met handdrogers: papieren doekjes meest hygiënisch

Weg met handdrogers: papieren doekjes meest hygiënisch

onsweb 1 februari 2015 0 comments
weg-met-handdrogers-papieren-doekjes-meest-hygiënisch
01feb
0

Er is al lang onduidelijkheid over wat de beste en meest hygiënische manier is om je handen af te drogen, maar nu zijn wetenschappers het zeker: papieren doekjes zijn de beste keuze. Niet alleen drogen die je handen sneller dan elektrische drogers, ze zijn ook hygiënischer.

Niemand hoeft nog overtuigd te worden van het belang van het wassen van je handen. Maar als het op drogen aankomt, is er nog heel wat ruimte voor verbetering. “Als je handen niet op de juiste manier afgedroogd worden, dan worden de voordelen van de wasbeurt tenietgedaan”, weten experten.

Seconden

“Dat komt omdat natte handen beter zijn in het doorgeven van ziektekiemen dan droge”, weet biomedicus Cunrui Huang. Uit zijn analyse van 12 eerdere studies bleek dat papieren handdoekjes ‘superieur’ zijn. Eén van de onderzoeken bewees dat die je handen in 10 seconden voor 96 procent droog maken. Wie 15 seconden wrijft, heeft voor 99 procent droge handen.

Met een droger heb je daarentegen minstens 45 seconden nodig om je handen te drogen. Dat verschil is belangrijk, omdat de meeste mensen maar een paar seconden de tijd nemen om hun handen te drogen. Zo blijken mannen hun handen maar 17 seconden onder de drogers te houden, terwijl vrouwen dat zelfs maar 13,3 seconden doen. Slechts een fractie van de nodige tijd dus.

Bacteriën

Bovendien maken papieren doekjes je handen niet alleen droger, maar zijn ze ook hygiënischer. Dat komt omdat je door de wrijvende bewegingen meer bacteriën verwijdert. Handdrogers kunnen de bacteriën daarentegen op je lichaam blazen. Dat is een groot probleem in openbare toiletten, waar het regelmatige spoelen de ziektekiemen in de lucht doet verspreiden.

“Dat kan het aantal bacteriën verhogen met een verbazingwekkende 255 procent”, zegt Keith Redway van de Westminster University. Die bacteriën worden op de handen van de gebruikers en in de lucht geblazen, waardoor ze zich makkelijk kunnen verspreiden. “Zeker omdat veel mensen hun handen drogen voordat ze echt proper zijn”, klinkt het.

Bovendien zijn handdrogers vaak besmet met bacteriën in het uitlaatmondstuk én is de hitte van de droger de ideale temperatuur om hun groei te bevorderen.

Advies

Papieren doekjes verwijderen daarentegen zo’n 58 procent van de bacteriën. Katoenen handdoekrollen zijn iets minder hygiënisch, want die verwijderen zo’n 45 procent van de ziektekiemen. “Dat komt omdat zoveel mensen die gebruiken”, klinkt het.

“Ons advies is dat je je handen grondig moet wassen én drogen met papieren doekjes, niet met handdrogers”, klinkt het bij dr. Redway. Laat je dus niet misleiden door de slechte reputatie van die papieren doekjes. De rondslingerende gebruikte doekjes lijken misschien smerig, maar de propere helpen je wel het best.

(Door: Lien Buyck)

In Category : Qleanews

Comments are closed.